فوج

برگ اسفناج از نظر طب قديم ايران كمي سرد و تر است و برخي عقيده دارند كه متعادل است يعني نه سرد است و نه گرم
امروز یکشنبه 30 اردیبهشت 1403
تبليغات تبليغات

اسفناج : Spinach تركيبات شيميايي/خواص داروئي..



اسفناج  Spinach


 

نام علمی   Spinacia oleracea

 

تركيبات شيميايي/خواص داروئي/طرز استفاده/مضرات

 

كليات گياه شناسي:

 

اسفناج یک نوع گیاه یک ساله با ساق و برگ لطیف که می‌توان در آش از آن استفاده کرد  اسفناج سرشار از لوتئین و گزانتین است که این کاروتنوئیدها، از بین برنده مولکول‌های بی ثباتی به نام رادیکال‌های آزاد در بدن هستند قبل از اینکه رادیکال‌های آزاد بتوانند به بدن آسیب برسانند.

کاروتنوئیدها در اسفناج و سایر سبزی هایی که دارای برگ سبز پر رنگ هستند، وجود دارند، برخی مطالعات نشان داده‌اند که که آن‌ها می‌توانند با سرطان دهان، معده و مری مقابله کنند.

 

بر خلاف تصور عامه مردم که اسفناج را یک گیاه با میزان آهن زیاد می‌دانند، این سبزی فقط دارای ۲/۷۱ میلی گرم آهن در ۱۰۰ گرم اسفناج خام است. به رغم باور همگان، اسفناج منبع فوق‌العاده خوب آهن نیست، زیرا میزان اسید اکسالات آن، بدن را از جذب مواد معدنی باز می‌دارد.

 

اسفناج گیاهی است یکساله درای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پخن و نرم مثلثی شکل برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است .

 

دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائیزه و بهاره نامیده می شود . اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود و به اسفناج انگلیسی معروف است . نوع پائیزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج دارد در پائیز کاشته می شود . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .

 

اسفناج چون دارای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنیا معمول است .

 

اسفناج یک نوع گیاه یک ساله با ساق و برگ لطیف که می‌توان در آش از آن استفاده کرد

 

تركيبات شيميايي:


اسفناج از نظر داشتن ویتامین B3 بسیار غنی است و بنابراین داروی مهمی برای برطرف كردن بیماری پلاگر است .( پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B3 در بدن تولید می شود و نشانه های ضعف بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .)

 

ضمنا در اسفناج مقدار زیادی آهن ، ید ، لسیتین ، کلروفیل ، کاروتن ، اسید اگزالیک و اسید ارسنیک وجود دارد در صد گرم اسفناج خام مورد زیر موجود است :

 

انر‍‍‍ژي                       20 كالري

 

آب                           90 گرم

 

پروتئين                      3 گرم

 

چربي                       0/3 گرم

 

مواد نشاسته اي        3/5 گرم

 

كلسيم                     90 ميلي گرم

 

فسفر                       50 ميلي گرم

 

آهن                          3/2 ميلي گرم

 

سديم                       70 ميلي گرم

 

پتاسيم                     470 ميلي گرم

 

ويتامين آ                    6000 واحد

 

ويتامين ب 1              0/1 ميلي گرم

 

ويتامين ب 2              0/2 ميلي گرم

 

ويتامين ب 3              0/6 ميلي گرم

 

ويتامين ث                40 ميلي گرم

 

اسفناج دو برابر دیگر سبزیجات فیبر دارد

 

خواص داروئي:


برگ اسفناج از نظر طب قديم ايران كمي سرد و تر است و برخي عقيده دارند كه متعادل است يعني نه سرد است و نه گرم .

 

1) برگ اسفناج منبع غني ويتامين A ، B3 ، C و آهن و پتاسيم مي باشد .

 

2) بدن را قليايي مي كند .

 

3) خنك كننده است و براي پائين آوردن تب مفيد است .

 

4) ورم روده كوچك را رفع مي كند .

 

5)براي ورم ريه مفيد است .

 

6)ملين است و يبوست را برطرف مي كند .

 

7)براي لاغر شدن و وزن كم كردن مفيد است .

 

8) اسفناج بدليل داشتن ماده اي بنام اسپيناسين هضم غذا را تسريع مي كند . اين ماده باعث تحريك معده و ازدياد ترشحات آن مي شود .

 

9) خوردن اسفناج در رفع تشنگي موثر است .

 

10)براي از بين بردن ورم و درد گلو مفيد است .

 

11) براي رفع سرفه هاي خشك برگ اسفناج را با حو پوست كنده و روغن بادام بپزيد و بخوريد .

 

12)آش اسفناج با گشنيز براي سردردهايي كه ناشي از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشي است مفيد مي باشد .

 

13)اگر آش اسفناج را ب آب ليمو و سماق و يا آب غوره بخوريد سردردهاي ناشي از اختلال كيسه صفرا را برطرف مي كند .

 

14) خوردن اسفناج از سطان جلوگيري مي كند مخصوصا در افرادي كه به مصرف الكل و سيگار دست دارند .

 

15)حقيقات دانشمندان نشان داده است كه اسفناج در پيشگيري سرطان روده بزرگ ، معده ، پروستات ،‌حنجره و رحم موثر است .

 

16)اسفناج كلسترول خون را پائين مي آورد .

 

17)بهترين دارو براي كساني است كه مبتلا به كم خوني هستند .

 

18) اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تميز مي كند .

 

19)ترشحات لوزالمعده را افزايش مي دهد .

 

20)اسفناح سبزي مفيد براي تقويت اعصاب است .

 

21)اسفناج پته براي رفع بيماري آسم و گرفتگي صدا بسيار موثر است .

 

22)رماتيسم و نقرس را درمان مي كند .

 

23)براي زياد كردن شير در مادران شير ده موثر است .

 

24) سابقا نوعي شربت از اسفناج تهيه شد كه در معالجه خونريزيها و كم خوني از آن استفاده مي كردند .

 

25) تخم اسفناج ملين و خنك كننده است .

 

26)تخم اسفناج براي برطرف كردن ورم كبد و يرقان مفيد است .

 

27)اسفناج تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش مي دهد .

 

28) اسفناج چون داراي كلروفيل است عضلات روده را تحريك كرده و تخليه مدفوع را آسان مي كند .

 

29) اگر كسي مبتلا به حبس البول يعني بند آمدن ادرار است مي تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج اين ناراحتي را درمان كند . با همان مقدر روغن بادام يا روغن زيتون مخلوط كرده و باو بدهيد .

 

30)اسفناج را در سالاد خود بريزيد و ميل كنيد .

 

یک پیمانه اسفناج حدود ۲۰ درصد فیبر دارد که مانع یبوست است و به هضم غذا کمک می‌کند. فیبر موجود در این سبزی، قند خون را پایین نگه داشته و با ایجاد حس سیری می‌تواند مانع از پرخوری شود

 

طرز استفاده:


به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد

 

مضرات :


اسفناج بعلت داشتن اگزالات براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهاي كليه و مثانه مناسب نيست ضمنا آنهائيكه سرد مزاج هستند بايد اسفناج را با ادويه گرم نظير زنجبيل و هل ميل نمايند .

بانک جامع اطلاعات دارویی

 

جعفری : Parslery تركيبات شيميايي/خواص داروئي/طرز استفاده/مضرات..



دسته بندي: پزشکی سلامت,گیاهان دارویی,
مطالب مرتبط :

ارسال نظر

کد امنیتی رفرش

مطالب تصادفي

مطالب پربازديد