فوج

شوید در تمام تابستان گل دارد ولی گل آن از شیره و گردِ گل کمی برخوردار است.
امروز شنبه 08 آذر 1399
تبليغات تبليغات

خواص دارویی و غذایی شويد: Dill



شويد          Dill


 

نام علمی Aniethum graveolens  

 

 

تركيبات شيميايي/خواص داروئي/طرز استفاده/مضرات

 

كليات گياه شناسي:


 

شِوید یا شِوِد (نام علمی: Anethum graveolens dhi) گیاهی است یکساله یا دوساله که گاهی بلندی آن به یک متر نیز می‌رسد. ریشه آن راست و مخروطی شکل و سفید است. این گیاه بومی جنوب غربی و آسیا و آسیای میانه‌است و امروزه در بیشتر نقاط گیتی از جمله بخش‌های جنوب اروپا، ایران، مصر، آمریکا و چین پرورانده می‌شود.

 

میوه شوید بیضوی شکل، مسطح و به درازای ۴ میلی‌متر و پهنای ۳ میلی‌متر است. رنگ آن قهوه‌ای روشن و در سطح آن برجستگی‌هایی به رنگ زرد و در کناره‌های آن لبه بال مانندی به رنگ زرد روشن دیده می‌شود.

کاربردهای سنتی شوید

 

 

تاریخچه:


 

گویند که اصل شوید از ایران و مصر و هند بوده است و از این کشورها به کشورها و قارّه‌های اروپا و آمریکا رفته و کشت شده است. در اکثر کشورهای اطراف دریای مدیترانه کشت شوید رایج است.

در برخی از نواحی این کشورها باد باعث پراکنده شدن بذر شوید و خودرو شدن آن شده است به طوری که در برخی از چمن‌زارها و یا کناره‌های سنگ‌ها و پیاده‌روها و خانه‌های ییلاقی شوید می‌روید.

 

کاربردهای سنتی:


 

 

این نوشتار نیازمند بررسی متخصص است. لطفاً پارامتر دلیل و یا بحث را برای مشخص‌کردن مشکل مقاله استفاده کنید. خوب است که این درخواست را با یک ویکی‌پروژه در میان بگذارید.

تخم شوید آثار درمانی بسیاری دارد از جمله به‌عنوان ضد تشنج، ضد درد، باد شکم، ادرار آور و برای تقویت معده به کار می‌رود.

 

برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترین دارو است زیرا اشتها را زیاد کرده معده را نیرو می‌بخشد و انرژی به بدن می‌دهد.

تخم شوید را می‌توان برای ناخوشی معده، بی‌خوابی و ضد گاز معده بکار برد. خانم‌های شیر ده که شیر آنها کم است باید حتماً روزی چند بار دم کرده تخم شوید بخورند و یا در غذای خود مصرف کنند که به طور معجزه آسائی شیر آنها زیاد خواهد شد.

 

پزشکی گیاهی ایران خواص فراوانی را برای شوید قائل است مثلاً در مورد درد شدید و ورم معده از دم کرده شوید بهره می‌جستند که اثر آرام بخش فوری دارد.

 

از شوید برای دل درد در حیوانات نیز سود برده می‌شود ودام داران قدیم بخوبی از این موضوع آگاه بودند. مثلاً برای گوسفند و بز کافی است که مقدار ۶۰۰ گرم تخم شوید به آنها داد که نفخ و دل درد را آرام کند.

 

در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی‌توانند در معده خود نگاهدارند بهترین درمان شوید است. این نوع بیماران باید دم کرده شوید را آهسته آهسته بنوشند.

 

در چین، حتی شوید را برای کمردردهایی که به علت گرفتگی عضلانی باشد به کار می‌برند.

 

یک نسخه کهن چینی برای باد فتق نیز از تخم شوید استفاده می‌کنند

 

تخم شوید در زنان باردار احتمال سقط جنین را به همراه دارد. برگ و ساقه‌های شوید برای پایین آوردن چربی خون مفید است.

 

ارزش غذایی:


 

 

 

Dill weed, fresh
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس)
انرژی ۱۸۰ کیلوژول (۴۳ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۷ g
فیبر ۲٫۱ g
چربی ۱٫۱ g
پروتئین ۳٫۵ g
ویتامین آ ۷۷۱۷ (۱۵۴٪) IU
تیامین (ویتامین ب۱) ۰٫۱ میلی‌گرم (۸٪)
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) ۰٫۳ میلی‌گرم (۲۰٪)
نیاسین (ویتامین ب۳) ۱٫۶ میلی‌گرم (۱۱٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۰٫۴ میلی‌گرم (۸٪)
ویتامین ب۶ ۰٫۲ میلی‌گرم (۱۵٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۱۵۰ میکروگرم (۳۸٪)
ویتامین ب۱۲ ۰ میکروگرم (۰٪)
ویتامین C ۸۵ میلی‌گرم (۱۴۲٪)
کلسیم ۲۰۸ میلی‌گرم (۲۱٪)
آهن ۶٫۶ میلی‌گرم (۵۳٪)
منیزیم ۵۵ میلی‌گرم (۱۵٪)
منگنز ۱٫۳ میلی‌گرم (۶۵٪)
فسفر ۶۶ میلی‌گرم (۹٪)
پتاسیم ۷۳۸ میلی‌گرم (۱۶٪)
سدیم ۶۱ میلی‌گرم (۳٪)
روی ۰٫۹ میلی‌گرم (۹٪)
مس ۰٫۱۴ mg (۷٪)

 

در اروپا تخم شوید در پاییز می‌رسد و پرندگان کوچک آن را سمّی می‌دانند به قدری که به آن نزدیک نمی‌شوند. البتّه احتمال می‌رود که این هراس به دلیل آن باشد که از بوی تخم شوید خوششان نمی‌آید زیرا که تخم شوید سمّی نیست.

شوید در تمام تابستان گل دارد ولی گل آن از شیره و گردِ گل کمی برخوردار است.

 

بر روی برگ‌های پاپیروس که در مصر به دست آمده نوشته شده است که مصریان قدیم شوید را مثل سبزی خوردن همراه با غذا مصرف می‌نموده‌اند.

در تورات گفته شده است که قوم بنی اسرائیل به شوید به عنوان یکی از سبزی‌های مفید توجّه داشته‌اند و مانند زیره از آن بهره می‌برده‌اند.

یونانیان قدیم شوید را سبزی‌ای دارویی با خاصیّت‌های اعجاب‌انگیز می‌دانستند. فیثا غورث و بقراط حکیم معتقد بودند گرفتن چند برگ شوید در دست چپ انسان را از بیماری حمله و صرع محافظت می‌کند.

در روم قدیم هم شوید نشانهٔ سر زندگی، شادابی و لذّت بوده است. به همین خاطر گلادیاتورها به جستجوی روغن آن بوده‌اند تا شاید بتوانند به وسیله آن قدرتمند شوند!

 

پیروان مکتب پزشکی «سالرن» عقیده داشتند که شوید بادشکن است و افراد چاق را لاغر می‌کند. «ماتیول» هم عقیده داشته است که اگر کسی دچار سکسکه شود باید نخست مقداری تخم شوید را در آتش ریخت و سوزاند، سپس به فردی که دچار سکسکه شده است گفت که از دود به دست آمده نفس بکشد. به این ترتیب مشکل وی هم رفع خواهد شد.

 

ميوه شويد بيضوي ،‌مسطح وب طول 4 ميليمتر و عرض 3 ميليمتر است . رنگ آن قهوه اي روشن و در سطح آن برجستگيهايي برنگ زرد و در كناره هاي آن لبه بال مانندي به رنگ زرد روشن ديده مي شود .

 

تركيبات شيميايي:


 

تخم شويد داراي 3درصد روغن مي باشد .

 

خواص داروئي:


 

تخم شويد اثرات درماني زيادي درد منجمله بعنوان ضد تشنج ،‌ضد درد، نفخ شكم ، ادرار آورو راي تقويت معده بكار مي رود .

 

براي كسانيكه اشتهاي زيادي به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شود بهترين دارو است زيرا اشتها را زياد كرده معده را تقويت مي كند و انرژي به بدن مي دهد .

تخم شويد را مي توان براي ناراحتي معده ، بي خوابي و ضد گاز معده بكار برد .

خانمهاي شير ده كهش ير آنها كم است بايد حتما روي چند بار دم كرده تخم شويد  يا در تخم شود بخورند و در غذاي خود مصرف كنند بطور معجزه آسائي شير آنها زياد خواهد شد .

 

طب گياهي ايران خواص زيادي را براي شودقائل است مثلا در مورد درد شديد و ورم معده از دم كرده شويد استفاده مي كردند كه اثر تسكين فوري دارد .

 

از شويد براي دل درد در حيوانات نيز استفاده مي شود ودام داران قديم بخوبي به اين موضوع واقف بودند . مثلا براي گوسفند و بز كافي است كه مقدار 30 گرم تخم شويد به آنها داد كه نفخ و دل درد را ساكت كنند .

 

در مورد بيماراني كه مبتلا به استفراغ شديد هستند و هيچ غذايي حتي آب را نمي توانند در معده خود نگاهدارند بهترين درمان شود است . اين نوع بيماران بايد دم كرده شود را آهسته آهسته بنوشند .

 

در چين حتي شود را براي كمردردهايي كه بعلت انقباض عضلاني باشد بكار ميبرند .

 

يك نسخه قديمي چيني براي باد فتق نيز از تخم شويد استفاده مي كنند

 

طرز استفاده:


 

براي باد فتق كه از تخم شويد استفاده مي كنند دستور آن باين صورت است كه بايد حدود 40 گرم تخم شويد را بودهيد تا كاملا قهو ه اي شود سپس آنرا كاملا آسياب كنيد تا بصورت پودر درايد و بعدا آنرا با سركه سيب مخلوط كرده و ميل كنيد .

 

مضرات :


 

مضرات خاصي براي آن بيان نشده است .

بانک جامع اطلاعات دارویی

 

خواص خرما : Date



دسته بندي: پزشکی سلامت,گیاهان دارویی,
مطالب مرتبط :

ارسال نظر

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتیرفرش کد امنیتی

مطالب تصادفي

مطالب پربازديد